11 дієвих порад по створенню вебінарів

Як створити вебінар

Як не дивно, деякі інтернет-користувачі досі бояться самостійно створити вебінар. З одного боку, що може бути легше вигадати тему, landing page, налаштувати таргетинг, підготувати виступ та презентацію.

А з іншого, проведення онлайн-заходів — ціле мистецтво. Однак у цьому нічого складного. І не такий страшний процес, як може здатися на перший погляд. Важливо розуміти основні принципи успішного вебінару. Про що вам зараз і розповімо.

Як створити вебінар і чому це варто зробити?

Ми неодноразово писали про те, що вебінари справді допомагають просувати ваш бренд чи вашу послугу. Яким чином? Такий формат дозволяє залучити нову аудиторію до вас та вашого продукту.

Внаслідок того, що ви розповідаєте людям про щось нове та корисне (особливо, якщо робите це безкоштовно).

Отже, менше «води» і більше конкретики: як створити вебінар і чому варто звернути увагу на проведення онлайн-заходів?

  1. Для продажу товару чи просування бренду;
  2. З метою навчання своїх працівників;
  3. Так ви збільшите залучення клієнтів і підвищите обсяг продажів;
  4. Багато хто використовує вебінари для нарад та робочих зустрічей (що стало особливо актуальним в умовах пандемії);
  5. Для обміну досвідом (ви можете поділитися порадами про свої подорожі чи побутові життєві питання);
  6. З метою розваги. Так, можна зустріти й такі онлайн-заходи, на яких збираються представники певних субкультур, молодіжних течій. Також вебінари стали популярні серед любителів певних вигаданих всесвітів (“Гаррі Поттер”, “Володар Перснів” тощо).

Ми навели лише кілька прикладів використання вебінарів. Цільовий функціонал онлайн-заходів незрівнянно великий. Отож ви вирішили організувати відеоконференцію? Тоді пропонуємо 11 дієвих порад про те, як провести вебінар (і не схибити).

Також можна добре заробити на проведенні своїх відеоконференцій. Як? Читайте у матеріалі нашого блогу.

11 дієвих порад про те, як створити вебінар

Ви вже включили комп’ютер, перевірили справність мікрофона та камери, але чогось не вистачає? Звичайно вам знадобиться загальна концепція вашого майбутнього онлайн-заходу. А також розуміння інструментів його просування.

Тема — перший етап організації вебінару

Може здатися, що тема — це найпростіше, що можливо в організації вебінару. І навіщо на цьому наголошувати?! Зрозуміло, що вам потрібно вести мову про те, на чому ви добре знаєтеся. Але не зайвим буде і проаналізувати запити вашої аудиторії. Це можна зробити завдяки email-розсилці, прикріпленим до вашого сайту опитуванням та іншим інструментам.

Наприклад, якщо ви займаєтеся кулінарією, не обов’язково розповідати про те, як спекти різні види святкового пирога. Можливо глядачам буде цікавіше дізнатися про національну кухню різних народів. Або вам слід поділитися своїм досвідом роботи в ресторані (якщо, звичайно, такий є).

Тема має відповідати запитам аудиторії. Інакше ви можете зібрати недостатню кількість глядачів. І не отримати очікуваного результату від вебінарів.

Проаналізуйте, що допоможе вашій аудиторії досягти якогось результату. Нехай і дуже символічного. Як показує практика, корисні онлайн-заходи (порадою з яких можна скористатися) стають окупними.

Але тут також важливо зберігати рівновагу. З одного боку, має бути інформативність. А з іншого боку, не робіть свій матеріал схожим на тексти з Вікіпедії. Вашу тему потрібно ще цікаво подати.

Спробуйте розповісти матеріал мовою учасників вебінару. Якщо самі не дуже часто спілкуєтеся з представниками цільової аудиторії, витратьте кілька годин, перебуваючи на тематичних форумах. До речі, там можна зустріти потенційних учасників ваших вебінарів.

Стаття на тему: Як уникнути типових помилок у розсилці?

Як врівноважити порцію знань та комерційний посил?

На скільки вебінар має бути джерелом знань, якщо мета підвищити продажі? Багатьох хвилює це питання, а іноді й сильно бентежить. І зовсім дарма. Продавайте коли вам є що продавати. І готуйте основний контент для такого вебінару, щоб він вписувався у продукт, який ви плануєте запропонувати. Наприклад, якщо ви продаєте курс про те, як скласти раціон, то і вебінар має бути про це.

“Моя стратегія така. Ніколи не роблю на 100% комерційний вебінар. Спочатку обов’язково даю блок корисної інформації. Мені важливо, щоб мої клієнтки залишилися задоволеними, навіть якщо не планують зараз нічого купувати. Зазвичай це 40 хвилин теоретичної частини, а потім моя пропозиція та опис його корисності на хвилин 5-10. Потім ще трохи бонусних порад та відповіді на запитання”.

Ілона, косметолог

Анонс вебінару

Анонс вебінару слід розмістити у соціальних мережах, на сторінці реєстрації, у розсилці, блозі. Хороший анонс допоможе мотивувати користувачів реєструватися на ваш вебінар.

Landing page

Цільова сторінка (landing page) — це сторінка з основною інформацією про ваш вебінар. Її мета — спонукати користувача до цільової дії: зареєструватися, здійснити покупку тощо. Ефективний landing page забезпечує високий рівень конверсії. Хороша новина в тому, що для її створення вам не потрібен програміст. Зараз можна знайти велику кількість інтуїтивно зрозумілих сервісів, завдяки яким можна зробити таку сторінку. До таких майданчиків можна віднести й MyOwnConference.

Також ознайомтесь: Режим лендінгу з інформацією про вебінар

Детально ознайомитись з тарифними планами MyOwnConference.

Нагадування

Часто люди забувають навіть про запланований вебінар. Але ви можете допомогти своїм учасникам не пропустити важливу подію. Щоб цього не сталося, надішліть їм 2-3 листи з нагадуванням. Крім того, ви можете запропонувати учасникам додати подію в Google-календар. Але при використанні email-розсилки важливо не потрапити до спаму.

Інструкція, як не потрапити в СПАМ

План організації вебінару

Добре складений план може зробити ваш вебінар зрозумілим, цікавим та динамічним. Головне прописати не лише головні тези у потрібній послідовності, але й внести позначки про те, коли слід на хвилину перерватися. Такі паузи просто необхідні, щоб ваші учасники збадьорилися. Кожні 20 хвилин не забувайте пожартувати, поспілкуватися з учасниками чи провести опитування.

Інтерактивність

Вивчіть уважно, які функції пропонує ваш сервіс вебінарів. Використовуйте їх, щоб привернути увагу аудиторії та зробити свій виступ яскравим та ефективним. Список інструментів, завдяки яким вебінар не виглядатиме як монотонна лекція широкий:

  • хороша презентація,
  • інтерактивна дошка,
  • опитування,
  • чат,
  • запрошення учасників до мікрофона,
  • відео та аудіо,
  • демонстрація екрана.

Стаття на тему: Демонстрація екрана онлайн

Презентація

Як створити вебінар

Презентація — це те, що більшу частину вебінару бачитимуть ваші учасники. Тому її оформлення також важливе, як і зовнішній вигляд ведучого. Ознайомтеся з кількома сервісами для створення презентацій, крім PowerPoint: Google Презентації, Keynote, Powtoon.

Створюючи слайди, дотримуйтесь одного стилю, намагайтеся бути лаконічними. Це стосується й кількості слів, думок для одного слайду, шрифтів та кольорів. Уникайте анімації, великих таблиць та незрозумілих графіків. Добре, якщо ви покажете вітальний слайд з короткою інформацією про вас перед початком вебінару, а наприкінці — слайд з вдячністю за участь на вебінарі.

Дізнайтесь, як виглядати професійно на вебінарі?

Завантаження матеріалів

Не залишайте створення опитувань та завантаження матеріалів наостанок. Навіть посилання на відео з YouTube підготуйте заздалегідь. Завантажте все необхідне на платформу та перевірте, як відображаються ваші файли. Під час вебінару у вас просто не буде на це часу, а завантаження відео може тривати більше кількох хвилин.

Обладнання та технічні моменти при організації вебінару

Успіх вебінару не лише у вашій харизмі, знаннях та добре підготованій презентації. Технічні моменти також є важливими. Перевірте гарнітуру, відеокамеру, протестуйте майданчик та швидкість свого інтернет-з’єднання. Якщо у вас на вебінарі будуть виступати інші спікери, нехай також перевірять обладнання. Не забудьте увімкнути запис вебінару.

Корисні статті для організації вебінару

Як провести комерційний вебінар. Актуальний гайд

Де провести вебінар у 2022 році? Огляд популярних майданчиків

Як написати ідеальний сценарій вебінару?

Подумайте, що здається вам складним і попрацюйте над цими моментами, щоб почуватися впевнено. Ми віримо, що вам під силу самостійна організація вебінару. Помʼятайте, проведення вебінарів це інтересно та користно не тільки вашим учасникам, але і вам також!

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!