13 надійних способів покращити якість звуку на відеоконференції

звук на вебінарі

У цій статті пропонуємо розібратися, як покращити звук на вебінарі чи відеоконференції. Звук надто важливий, щоб лишати його напризволяще.

Якісний звук на вебінарі — успішний вебінар

Коли звук тихий, “брудний”, часто переривається, на думку спадають слова “непрофесіоналізм”, “неможливо слухати”. А у випадку з платним вебінаром, й того гірше. Безумовно, те, як користувачі сприймають ваш вебінар, переноситься на сприйняття компанії загалом. У цій статті представлено 13 порад щодо покращення звуку відеоконференцій, які будуть незамінні для організації вебінару високого рівня та якості.

1. Використовуйте зовнішній мікрофон

зовнішній мікрофон

Почнемо з головного — якісний звук на вебінарі, це вже успішний вебінар! Не рекомендуємо використовувати вбудований мікрофон ноутбука. Вбудований мікрофон занадто малий і знаходиться досить далеко від голови того, хто говорить, тому не може забезпечити гідну якість звуку. З ним ваш голос на вебінарі не буде чітким.

Високоякісний зовнішній мікрофон коштує зовсім недорого. Такий мікрофон можна купити навіть за 20-30 доларів.

Про те, як вибрати мікрофон і скільки це коштує, ми писали у статті:

Як обрати камеру і мікрофон для вебінару?

2. Виберіть відповідне місце та забезпечте тишу

Якщо ви позбавитеся зовнішніх шумів, це зробить проведення вебінару набагато простішим. Попередьте людей, котрі вас оточують, що ви братимете участь в онлайн-конференції. Нехай домашні перестануть пилососити та сушити волосся. Якщо у вас шумний акваріум, кондиціонер, обігрівач, вимкніть їх також. Якщо шумно на вулиці — закрийте вікна.

Якщо стіна позаду вас знаходиться дуже близько, кімната практично порожня, а динаміки розташовані поруч із мікрофоном, тоді у вас, ймовірно, також виникнуть проблеми.

Ми рекомендуємо проводити вебінар у невеликій кімнаті. Гладка підлога та стіни, високі стелі відлунюватимуть звук. Чим більше у приміщенні м’яких меблів, килимів, тим краще для досягнення високої якості звуку.

Ваші помічники: програми для придушення шуму та захист для мікрофона.

Гарнітура допоможе уникнути луни, не завалюючи кімнату подушками та бабусиними килимами.

3. Посуньте мікрофон ближче до себе, щоб добре звучати на вебінарі

Можливо, ви пам’ятаєте закон обернених квадратів зі шкільної фізики, який свідчить, що інтенсивність експоненційно знижується в міру віддалення джерела. Що це означає на практиці? Якщо ваш мікрофон знаходиться на відстані 60 см, інтенсивність звуку становить 1/4 величини, в порівнянні з розташуванням його на відстані 30 см. Ось чому гарнітура зазвичай забезпечує кращу якість звуку, ніж мікрофон вашого ноутбука. До того ж ви не лише голосніше звучатимете, є ще кілька бонусів. Чим ближче ви сидите до мікрофона, тим глибше і нижче звучатиме ваш голос. Мікрофон вловлюватиме менше сторонніх шумів.

Проте торкатися його губами також не варто. Мікрофон без поп-фільтра при надто близькій позиції “порадує” учасників вебінару неприємними вибуховими звуками та прицмокуванням.

Отже, наша порада: розташуйте мікрофон на відстані близько 30 см.

4. Перевірте налаштування мікрофона у програмі для вебінару та браузері

Іноді може статися, що спікера погано чути, попри те, що у нього підключений мікрофон високої якості. Причина цього може бути у налаштуваннях звуку у програмі відеозв’язку чи налаштуваннях комп’ютера чи ноутбука.

Подивіться, який саме мікрофон вибраний у налаштуваннях. А от якщо вас зовсім не чути, спочатку перевірте, чи дали ви дозвіл на використання свого обладнання браузеру. А потім зверніть увагу на рівень чутливості мікрофона.

налаштування мікрофона та динаміків

5. Усуньте несправності, про які ви замовчували в техпідтримці

  • Обладнання низької якості та несправність техніки можуть зіпсувати звук на вебінарі;
  • Проблеми з драйверами. Іноді їх треба оновлювати та встановлювати знову
  • Неправильні налаштування обладнання. Перевірте, чи правильно під’єднано зовнішній мікрофон;
  • Пошкоджений кабель мікрофона;
  • Поруч є електроприлади, що викликають звукові коливання;
  • Інтернет-швидкість та стабільність — це досі головний ворог онлайн-заходів. Ми зібрали 10 способів збільшення швидкості інтернету. Не дякуйте.

6. Використовуйте навушники

Використовуйте навушники

Використовуйте навушники, і попросіть інших учасників вебінару або конференції зробити те саме. По-перше, так усі краще чутимуть одне одного. А по-друге, це допоможе уникнути ефекту луни. Повірте, відлуння на вебінарі, настільки неприємна річ, що краще убезпечити себе від нього заздалегідь. Відбувається це тоді, коли мікрофон захоплює звук із ваших динаміків та транслює його всім по колу.

7. Не використовуйте bluetooth-навушники

Найчастіше проблема запізнення пов’язана з майданчиком, на якому проводиться вебінар, і з технологією, що використовується. Наприклад, на YouTube запізнення трансляції на 30-60 секунд це абсолютно нормально.

Ускладнити ситуацію також може погане інтернет-з’єднання.

Існує ще один маловідомий ворог швидкої передачі сигналу — бездротові навушники. З одного боку, такі навушники вам допоможуть позбутися відлуння та заплутаних проводів, а з іншого, ви чутимете співрозмовника із запізненням у кілька секунд.

Трапляються ситуації, коли звук переривається не з вини неякісного інтернет-з’єднання, а з вини поганого з’єднання Bluetooth. Для вебінарів це можливо буде непомітним, але для відеоконференції ми рекомендуємо скористатися дротовими навушниками.

8. Вимикайте мікрофон, коли не розмовляєте

Ще одна корисна порада, яка дозволить покращити звук на вебінарі, — вимкніть мікрофон на час, коли ви не говорите. Також розкажіть про це правило іншим учасникам вебінару. Швидко вмикайте та вимикайте звук за допомогою кнопки вимкнення звуку, яка є у більшості сервісів та програм для онлайн-конференцій.

Вимикайте мікрофон

Якщо всі учасники діалогу дотримуватимуться цього правила, помітно зменшиться фоновий шум: скрип стільців, клацання ручкою, удари по столу, кондиціонери або звуки з вулиці. Коли розмовляє лише один спікер і в інших учасників відеоконференції відключені мікрофони, навколишній шум не відвертатиме вашу увагу та не погіршуватиме звук того, хто говорить.

9. Перевірте звук кожного спікера за 30 хвилин до вебінару

Тест обладнання та інтернет-підключення — золоте правило для кожного онлайн-заходу. Якщо все добре працювало вчора і позавчора, це зовсім не означає, що й сьогодні все пройде гладко. Насправді обладнання треба перевіряти перед кожним ефіром.

Втомилися від підготовки? Це не страшно, адже завдяки цьому учасникам буде зручніше слухати ваших ведучих. Особливо, коли когось не чути зовсім, а голос іншого голосніше у кілька разів.

Щоб такого не сталося під час вашої зустрічі, заздалегідь уточніть, які пристрої будуть використовувати головні спікери. Зробіть пробний запуск із їх обладнанням та в локації, в якій проводитимете вебінар. Тут важливо не лише навчити всіх натискати на кнопку Говорити, але й перевірити, чи на одному рівні виставлено звук. Підкажіть ведучим, де знаходяться повзунки для налаштування звуку на платформі та їх девайсах.

10. Записуйте звук окремо

Хороше аудіо — це, безумовно, одна з найважливіших складових успішного вебінару. Тому записувати звук за допомогою сторонньої програми або девайсу — найкраще рішення для вебінарів, записи яких ви плануєте зберегти й в майбутньому де-небудь публікувати. Такий простий крок убезпечить ваш вебінар від перебоїв з інтернетом, світлом та інших можливих неприємностей.

11. Не підключайтеся до конференції з електрички, машини, кафе та інших ненадійних місць

Як би банально не звучала наступна рекомендація, але вона, безперечно, є однією з найголовніших для успішного проведення онлайн-конференції.

Ви, напевно, вже бачили, як учасники Zoom-конференції підключалися в той час, коли знаходилися в дорозі, в електричці або в кафе з поганим інтернетом. Вони, швидше за все, також використовували свої AirPods (порушили нашу раду номер 7). У такому разі якість звуку просто жахлива. Спікер дуже схвильований і намагається перекричати звуки, що його оточують, фонові гучні розмови людей й сигнали машин.

“Я не тільки була в такій ситуації, але й сама одного разу так зробила та підключилася до конференції з машини. І одразу ж про це пошкодувала та ладна була провалитися крізь землю від сорому. Інтернет постійно переривався, я нічого не чула та не могла сказати.

Це мені дало найважливіший урок — завжди пам’ятати, що онлайн-конференція, це не проста телефонна розмова. Вона вимагає дуже хорошого інтернет-з’єднання. Демонстрація екрану та передача якісного звуку кількох розмовляючих потребує високошвидкісного інтернету”.

Валерія М.

Ми радимо вам не підключатися до вебінару з машини або будь-яких інших гучних місць.

12. Спробуйте вимкнути відео

Якщо сталося найстрашніше та учасники конференції вас погано чують, спробуйте відключити відео натисканням на відповідну іконку. Це допоможе усунути проблему низької пропускної спроможності інтернет-каналу. При низькій пропускній здатності кількість даних, яка може бути прийнята або передана за одиницю часу, зменшується.

13. Для гіків

якість звуку

Крім того, ви можете покращити якість звуку майже до ідеального, збільшивши швидкість кодування звуку. В результаті виходить чіткий та повний звук, який можна слухати весь день. Вам знадобляться зворотні мікрофони, спеціальне програмне забезпечення для кодування, а також додаткове обладнання.

Якщо ви збираєтеся провести лише один або два вебінари, то не варто займатися цим питанням. Але якщо вебінари мають стати регулярними у вашій діяльності, вам слід подумати про це.

Висновок

Вебінари — це важлива частина маркетингової стратегії багатьох компаній або навіть основний вид їхньої діяльності. А звук — це, безумовно, найважливіший компонент вебінару. Підвищення якості звуку — це досить простий та недорогий спосіб гарантувати, що аудиторія справді почує весь вебінар.

Отже, підсумуємо, про що ми говорили вище. Ваш мінімум для хорошого звуку на вебінарі чи відеоконференції:

  1. зовнішній мікрофон + навушники або гарнітура,
  2. кімната з килимовим покриттям,
  3. гарний інтернет,
  4. перевірений сервіс вебінарів,
  5. тест перед вебінаром та інструктаж ведучих,
  6. комп’ютер із високою продуктивністю.

Нагадаємо, що хороша якість звуку — ознака компетентності та професіоналізму, якою не можна нехтувати. Виділіть час і 20 доларів на покупку мікрофона та користуйтесь порадами з цієї статті належним чином. Тоді трансляція вашого вебінару буде на найвищому рівні.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!