Як обрати камеру і мікрофон для вебінару?

камера і мікрофон для вебінару

Камера і мікрофон — це основне обладнання для вебінарів, онлайн курсів та відеоконференцій. І до вибору цих інструментів треба поставитися так само уважно, як і до вибору онлайн платформи для проведення заходу.

Попри гарантії якості вебінарних сервісів, ви маєте розуміти, що якість вашого вебінару також залежить і від вашого обладнання.

Камеру і мікрофон ноутбука для проведення вебінару

Якими повинні бути камера і мікрофон для вебінару? Скільки буде коштувати обладнання для відеоконференцій і на чому можна заощадити, організовуючи вебінар? Про це та про інші нюанси вибору техніки у нашій статті.

Дехто замислюється, якщо у моєму ноутбуці є камера та мікрофон, навіщо переплачувати?

Дійсно, ви можете провести вебінар практично на чому завгодно. Але врахуйте, що якість вашого відео та звуку будуть погіршуватися залежно від того, який варіант ви оберете.

  1. Ідеальний варіант. Окремі камера і мікрофон для вебінару з поп-фільтром і можливістю прослухати себе, прожектори і парасольки для освітлення, шумоізоляція.
  2. Відмінний варіант. Окрема камера й гарнітура, світлодіодні лампи. Устаткування для вебінарів і стримів типу 3 в 1.
  3. Без претензій на оскар. Окрема камера з вбудованим мікрофоном і натуральне освітлення.
  4. Нашвидкуруч. Ноутбук з вбудованою камерою та мікрофоном чи, взагалі, смартфон.

Для розмови з друзями, невеликих нарад і навіть коротких онлайн-уроків варіанту «Нашвидкуруч» дійсно буде достатньо. Але важливі події, маркетингові вебінари, дорогі курси і тренінги вимагають хорошої передачі аудіо та відео. Особливо якщо ви плануєте використовувати запис вебінару в майбутньому. Щоб створити та продати курс відеоуроків, вам потрібне відео з відмінною якістю. Розмите відео та нечіткий звук з шипінням зіпсують будь-яку презентацію.

І якщо на відеокамері можна заощадити, то мікрофон усе ж варто обрати хороший. Необов‘язково купувати найдорожчий. Однак практично будь-який бюджетний варіант буде кращим, ніж вбудований мікрофон ноутбука.

Крім того, така інвестиція одразу позбавить вас від ефекту відлуння.

Перевірити, як працює ваше обладнання у вебінарній кімнаті, можна відразу після швидкої реєстрації.

Камера для вебінару

Ми не станемо обговорювати професійні камери та побутові відеокамери. А зупинимося на зовнішніх вебкамерах. Вони не вимагають жодних спеціальних навичок, легко підключаються та відмінно працюють із більшістю вебінарних платформ.

Камера і мікрофон для вебінару

Перш ніж купити вебкамеру для вебінару, важливо дізнатися про декілька ключових критеріїв її вибору. Щоб зробити кращий вибір із широкого асортименту камер для вебінарів, зверніть увагу на технічні характеристики.

  1. Краще, щоб це була зовнішня вебкамера з USB-роз‘ємом.
  2. Камера повинна мати високу роздільну здатність зображення: від 1080р до 4К. Це визначає якість зображення. Стандартні 720р ще куди не йшло, але усе, що менше, дасть розмиту картинку.
  3. Більша кількість кадрів за секунду. Якщо ви оберете найбюджетнішу камеру з 7-10 кадрів за секунду, ви отримаєте зображення, що передаватиметься уривками. 30 кадрів за секунду для ведучих вебінарів цілком достатньо.
  4. Хороший автофокус, аби, незалежно від ваших рухів, кадр був чітким.
  5. Кут огляду від 60 до 90 градусів.

Вебкамера Logitech HD Pro C920 для вебінарів і відеоконференцій

Камера і мікрофон для вебінару — HD-Pro-Webcam-C920-Logitech-1

Цю модель часто рекомендують в оглядах обладнання для проведення вебінарів та стримів. Вона дозволяє записувати відео в широкому форматі Full HD 1080p зі швидкістю 30 кадрів за секунду. У камері також передбачено кріплення для штатива.

Мікрофон у цій камері також непоганий, вище середнього. Однак не студійний, отже, якщо ви хочете отримати чистий звук на записі вебінару, варто підібрати мікрофон окремо.

В цілому — це універсальне рішення для вебінарів і відеоконференцій. Вартість — $120.

Варіанти для більш вимогливих користувачів: Logitech C930e і Brio, які дають роздільну здатність 4К.

Logitech C930e і Brio

Хороші бюджетні варіанти: Defender G-lens 2597 HD720p, Microsoft LifeCam HD-3000.

Мікрофон для вебінарів

Після того, як ви переглянули список вебкамер, ви напевно помітили, що у всіх є вбудований мікрофон. І, можливо, ви не захочете морочити голову з вибором окремого мікрофона. Але ми впевнено рекомендуємо використовувати окремий пристрій для передачі звуку.

Якщо поставити поруч мікрофон і вебкамеру, ви помітите, що будь-який мікрофон більший за вебкамеру. Отож, як мікрофон камери можна порівняти з ним? Звісно, ніяк. До того ж вбудовані мікрофони камери чи ноутбука будуть також передавати більше сторонніх шумів: колеги, сусіди, галасливий комп’ютер чи акваріум. Усе це будуть чути учасники вашого вебінару, що, безперечно, може зіпсувати враження від вашої роботи.

Улюблений мікрофон в оглядах блогерів

Мікрофон Blue

Почнемо з усім відомого Blue. Усе в ньому добре, окрім ціни. Навряд чи кожен початківець у веденні вебінарів захоче віддавати $120. Порадуємо вас — нижче ви знайдете інші відмінні мікрофони для вебінарів.

Хоча заперечувати не будемо, мікрофон Blue Yeti — дійсно хороший. Сучасний мікрофон в ретро-стилі підключається до комп‘ютера через USB-порт, сумісний як з Mac, так і з ПК. Ви також можете швидко вимкнути його, якщо під час вебінару вам знадобиться перепочинок. На виході ви отримаєте чистий звук і задоволені вуха учасників.

Мікрофони для вебінарів нижче $50

Але не обов‘язково відразу витрачатися, коли є варіант за $39,99 — Snowball iCE. Ви отримаєте чіткий, чистий звук і легке підключення через USB-порт. І цей мікрофон відмінно виглядає, якщо потрапить в кадр.

Samson Meteor — один із тих мікрофонів, які можна сміливо радити. Він добре працює, як у тихих приміщеннях, так і в умовах звичайної квартири без шумоізоляції. Ви отримаєте гарне аудіо для автовебінарів, онлайн-курсів і подкастів: жодного скрипу, шипіння та інших дратівливих звуків. Він хороший ще й тим, що допоможе вам контролювати свій голос. Просто під’єднайте навушники до зовнішнього мікрофона. До головних недоліків цього мікрофона можна віднести його кріплення.

Можливо, вам буде простіше визначитися з вибором мікрофона, якщо ви самі почуєте різницю у звучанні пристроїв. На YouTube є багато оглядів з порівнянням звуку різних мікрофонів.

Якою має бути гарнітура для проведення вебінарів?

Не хочете купувати мікрофон? Візьміть гарнітуру. Яку вибрати гарнітуру, щоб забезпечити якісну трансляцію вебінару, розберемо нижче.

Те що ми шукаємо хороший мікрофон і навушники, це зрозуміло. Але крім цього гарнітура для вебінару повинна бути зручною й універсальною. Вона має підключатися не лише до комп’ютера, але і до смартфона чи ноутбука.

Що важливо при виборі гарнітури для вебінарів і відеоконференцій?

  • Легке наголов’я типу neckband. Все ж вам треба буде сидіти з апаратурою годину чи навіть довше.
  • Якщо працюєте не в особливо тихому приміщенні, зупиніть свій вибір на закритих динамічних навушниках.
  • Мікрофон повинен мати шумокомпенсацію і регулювання, щоб зручно розмістити його на потрібному рівні.
  • Просте підключення.
  • Додатковий плюс — регулятор гучності на кабелі й кнопка вимкнення звуку.

Хорошим рішенням виявилася гарнітура від Sennheiser PC 141 — близько $20. Якщо вам не заважає наявність дротів.

SENNHEISER-PC-141

Бездротова гарнітура для вебінарів Mpow V4.1 Bluetooth Headset

Для тих, хто не любить плутатися в дротах є варіанти бездротової гарнітури для проведення вебінарів.

Mpow-V4.1-Bluetooth-Headset

Mpow V4.1 Bluetooth Headset — це легка та зручна гарнітура. Незважаючи на низьку ціну (близько $20) ця гарнітура дозволяє відмінно чути співрозмовника. Мікрофон з шумозаглушенням відмінно передасть ваш голос. У гарнітури лише один навушник, тому ви зможете чути, що відбувається навколо.

Головний недолік такої гарнітури — це необхідність вчасно заряджати пристрій.

Освітлення, камера та мікрофон для вебінару в одному пристрої

Для тих, хто любить порядок на робочому місці й не має бажання заморочуватися з вибором мікрофона, камери та прожектора для вебінару, є варіанти типу 3 в 1.

Один із них Marantz Turret Broadcast Video Streaming System.

Камера і мікрофон для вебінару — Marantz-Turret

Таку універсальну систему можна використовувати для стримінгу на YouTube, для вебінарів і відеоконференцій. Також, за словами виробника, вона ідеальна для стримінгу відеоігор.

Ціна — близько $275. За цю суму можна купити весь комплект: мікрофон Blue Yeti, камера Logitech C920 і світлодіодне кільце на 40W.

Переваги такого рішення

  • У камері використано технологію автофокусу і забезпечується підтримка розширення HD 1080p (1920×1080) з частотою 30 кадрів на секунду;
  • Комплексне рішення для потокової передачі відео;
  • Забезпечує запис відео і звук високої чіткості;
  • Дозволяє позбутися від заплутаних дротів, їх пошуку і підключення, як це буває з дрібним устаткуванням;
  • Можна проводити вебінари удвох — добре захоплює голос від декількох спікерів;
  • Не захоплює звуки збоку і ззаду;
  • Зручна панель керування;
  • Можна вибрати, чи хочете ви, щоб було чутно звуки з комп’ютера або тільки ваш голос;
  • Є функція прослуховування звуку зі свого мікрофона.

Недоліки системи Marantz:

  • Велика вага і нестандартні розміри. Через що перевозити систему важко;
  • Займає багато місця на столі. Особливо складно, якщо ви працюєте з двома моніторами;
  • Не можна встановити камеру вертикально, що дуже незручно, якщо ви плануєте проводити вебінар стоячи;
  • Практично завжди мікрофон буде видно в кадрі.

Камера і мікрофон для вебінару — це ще не все

Обираючи вебкамеру, пам’ятайте, що треба окремо подбати про освітлення і фільтри. Бажано купити хоча б простий штатив для камери за $15. Завдяки цьому ви зможете зручно зафіксувати камеру і вибрати правильний ракурс.

Пам’ятайте, якість відеозображення у вашого учасника вебінару залежить не лише від вашої камери, але і від вебінарної платформи та її налаштувань.

Немає сенсу в придбанні дорогої відеокамери й мікрофону для вебінару, якщо у вас погане інтернет-з‘єднання.

Якість запису вебінару також може відрізнятися залежно від платформи та обраного тарифного плану. Не кожен сервіс підтримує запис у 4K.

УВАГА! Перевірте, як можна під‘єднати апаратуру до вашого комп’ютера, чи є там окреме гніздо для навушників і мікрофону, або, може, у вас лише одне гніздо (так зване чотириполюсне). Якщо так, то для деяких моделей, знадобиться адаптер. Ця дрібниця, яка збереже ваші нерви, якщо ви вибрали обладнання без usb-роз’єму.

Sennheiser-UUSB-4
Джерело sennheiserstore.com

Користуйтеся поп-фільтром, щоб усунути шипіння та зайві звуки, які виникають при диханні та вибухових звуках. У кадрі він може виглядати не дуже добре, але для запису відеоуроків стане в нагоді.

Не забудьте дозволити вашому браузеру використовувати мікрофон і камеру.

Перед вебінаром закрийте скайп та інші програми, які можуть захопити ваш пристрій.

Прочитайте інші поради про те, як підготуватись до вебінару.

Висновки. Яка повинна бути камера і мікрофон для вебінару, відеоконференції або e-learning’у?

Усе залежить від вашого бюджету та мети, яку ви перед собою ставите. Хороше правило: виходячи зі своїх цілей купуйте найкраще з того, що ви можете собі дозволити. Це не означає, що варто купувати відразу найдорожчий мікрофон, але нехай він буде хорошої якості.

Після вибору та підключення пристроїв камери й мікрофону, постає можливість використати їх на максимум, тому запрошуємо вас ознайомитися з можливостями платформи для онлайн-навчання MyOwnConference і створіть безплатний акаунт. З чого почати та як провести вебінар, можна ознайомитись у нашій статті “Як провести вебінар“. Ще більш інформативно представлені відеоуроки (російською) у нашій довідковій.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!