Новий рівень твого онлайн-курсу

Онлайн-тестування та опитування

Онлайн-тестування, без перебільшення, створило справжню революцію в інтернет-навчанні.

Завдяки ним викладачам набагато легше і зручніше проводити іспити і відстежувати результати та прогрес своїх учнів. Вони допомогли лекторам вдосконалити і облегшити проведення дистанційного навчання.

Тестування онлайн: як організувати та провести урок та онлайн-тест

Час, коли вчитель мав створювати кожен тест власноруч, записувати результати та вираховувати середній бал, давно минули. Сучасні онлайн-системи тестування допомагають перевірити компетентності кожного учня без зайвих підрахунків. Інструменти для створення онлайн-тестів стають дедалі зрозумілішими і зручнішими як для учнів, так і для викладача.

Раніше багато викладачів відмовлялися від онлайн-тестів, оскільки створення кожного з них вимагало чималих зусиль і часу. Таке завдання могло потребувати додаткових знань, придбання спеціального обладнання, необхідності розбиратися з HTML-кодом. Aбо ж потрібно було делегувати створення тесту іншим.

На щастя, сьогодні інструменти для розробки онлайн-тестів стають інтуїтивно зрозумілими, тому кожен викладач, навіть новачок в e-learning’у, може легко створити відмінний онлайн-тест для свого курсу. Зручно, що більшість програм не вимагає встановлення. Вони працюють у браузері, а мобільні додатки для створення онлайн-тестів дозволяють підготувати тест або екзамен навіть у дорозі.

Онлайн-тестування заощаджує час

Тепер ви можете створити власну базу питань і зберегти їх для подальшого використання. Не потрібно писати окремий тест для кожного курсу — ви можете створити екзамен, вибираючи питання зі своєї бази або користуючись шаблоном, який можна легко змінити відповідно до особливостей кожного курсу. Окрім того, неабияк полегшує життя автоматична система підрахунку балів. А якою простою може бути аналітика! Ви маєте можливість миттєво визначити, кому з ваших учнів потрібна допомога. Деякі програми не лише дозволяють налаштувати зовнішній вигляд тестів, але й автоматично формують іменні сертифікати за результатами складеного іспиту.

Як запобігти списуванню?

Надійність тестів стає особливо актуальною, якщо ви створюєте онлайн-курси. Щоб оцінка кожного учня була об’єктивною, важливо запобігти списуванню.

І саме сервіси для онлайн-тестування пропонують методи, що не дозволять студентам курсів ділитися відповідями. Ви можете створити кілька версій одного тесту, змінюючи послідовність питань і варіантів відповідей. Ефективним буде також запропонувати більше ніж 6 розгорнутих відповідей для кожного завдання або приховувати відповіді на попередні питання. Багато систем онлайн-тестування не дозволяють користувачам скопіювати текст з діалогового вікна. Проходження тесту за комп’ютером може викликати спокусу підгледіти відповідь на питання в інтернеті. Навіть беручи до уваги той факт, що питання можна надрукувати, ви маєте можливість встановити ліміт часу для написання відповіді.

Корисні програми для онлайн-уроків. Помічники для вчителів під час навчання

Онлайн-тести та їх недоліки

Згідно з дослідженням, результати тестів будуть нижчими в учнів, які проходять опитування онлайн, в порівнянні з тими, хто виконує тест на папері. Ця розбіжність найімовірніше пояснюється тим, що більшість просто не звикла до такої форми перевірки знань.

Онлайн тестування: сервіси для створення тестів онлайн

Форми Google

Один із найпростіших і зручних сервісів — це Google Forms. Скористатися ними може кожен охочий, якщо створить обліковий запис Google. Форми Google використовуються окремо або як частина платформи Google Класу для створення різних типів завдань.

Наприклад:

  • текст — коротка текстова відповідь, яку потрібно ввести самостійно;
  • текст абзацу — текстова відповідь із кількох абзаців;
  • множинний вибір — вибір однієї правильної відповіді з кількох;
  • прапорці — використовуються для створення запитань з кількома правильними відповідями;
  • вибрати зі списку — вибрати одну правильну відповідь із наведеного списку та інші.

Kahoot!

Це освітня платформа, яка дозволяє організувати інтерактивні заняття та перевіряти знання вашої аудиторії за допомогою онлайн-тестів. Можуть бути залучені максимум 50 учнів. Вчитель самостійно створює запитання або обирає з готових варіантів. Існує також бібліотека зображень, які можна використовувати для візуалізації завдань, додавати їх до запитань або використовувати як відповіді. Платформа дозволяє скласти графік результатів навчання або дізнатися відповідь кожного студента.

Використовуючи безкоштовну версію платформи, ви можете створити два типи запитань: вікторину або запитання «множинного вибору» — учень обирає одну або кілька правильних відповідей. Також можна запропонувати відповіді на питання типу «правда-неправда».

Quizizz — сервіс для створення вікторин та тестів

Він подібний до Kahoot! Quizizz можна використовувати в режимі реального часу в класі, а також як окрему позакласну роботу для учня, наприклад, як домашнє завдання. Сервіс дозволяє відстежувати успіхи кожного учня, а також експортувати дані в Excel. Вчитель може використати готові тести з бібліотеки Quizizz або створити тест, гру чи опитування.

Quizlet — сервіс для створення цікавих тестів та флеш-карт

Це сервіс, який дозволяє легко запам‘ятовувати будь-яку інформацію, котру можна представити у вигляді навчальних карток. Все що потрібно — це знайти в базі або створити власні картки, додаючи до них зображення й аудіофайли і потім виконувати вправи й грати в ігри, щоб запам‘ятати цей матеріал.

У Quizlet існує сім різних способів роботи: п‘ять навчальних режимів і дві гри.

Як створити тест або опитування для вебінару або онлайн-заняття?

Опитування та тести допомагають учасникам краще запам’ятати матеріал. Щоб перевірити знання учасників — створіть тест і поділіться ним навіть після завершення вебінару, наприклад, у якості домашнього завдання.

Як провести опитування в MyOwnConference?

для організації онлайн-тестування педагогічний працівник може налаштовувати будь-які параметри онлайн-тесту: від самих питань і їх кількості до часу та теми тестування. Працювати з опитуваннями в MyOwnConference можна у вебінарній кімнаті. У розділі «Матеріали» є спеціальний розділ «Опитування», де можна створити, активувати, редагувати, видалити, зберегти опитування й обмежити доступ до них, а також подивитися статистику з проведених опитувань.

Такі опитування є анонімними.

Запускаємо опитування прямо у кімнаті

Для створення опитування потрібно натиснути кнопку «Опитування» й у вікні ввести питання та кілька варіантів відповідей (до 10 варіантів). Щоб збільшити або зменшити кількість відповідей, використовуйте знаки «+» або «-».

Після того як опитування буде створено й активовано, в учасника з‘явиться вікно з опитуванням. Вікно зникне тільки тоді, коли учасник вибере один варіант із запропонованих.

З результатами опитування можна ознайомитись у кімнаті та в Статистиці заходу. У статистиці видно кількість учасників, які обрали той чи інший варіант відповіді в процентному співвідношенні.

Результати тестування та опитувань

Які питання можна використовувати для опитувань? Будь-які. Наприклад, зібрати відповіді, чи видно й чути ведучого, можна не за допомогою плюсиків у чаті, а за допомогою опитування.

Ознайомитись з тарифними планами MyOwnConference

Як створити тест онлайн в MyOwnConference?

Зробити тест онлайн ви легко можете прямо у своій вебінарній кімнаті. Для оцінювання знань учасників Ви можете створити тест та працювати з ним так само прямо у вебінарній кімнаті. У розділі «Матеріали» виберіть розділ «Тести» й створіть свій онлайн тест.

Введіть назву тесту, зазначте, як будете оцінювати відповіді, порядок питань, час проведення тесту і т.д.

Створення онлайн-тестування

Наступний крок — це налаштування сторінки входу для учасників. Визначте, які дані для входу ви хочете від них отримати.

Налаштування входу для онлайн тестування учнів

Далі додавайте питання та варіанти відповідей. Зазначте правильний варіант відповіді або виберіть опцію довільної відповіді. Максимальна кількість варіантів — 10. Наприкінці натисніть «Тест готовий».

Створення або додавання питань онлайн тестування

Після того як тест буде створено й активовано, у глядача з‘явиться вікно з полем для введення своїх даних. Коли учасник введе свої дані, почнеться проходження тесту. Увімкнений тест учасник може пройти тільки 1 раз.

Онлайн-тестування: Результати тесту

Звіти за результатами онлайн-тестування та опитування можна переглянути прямо у вебінарній кімнаті. Тут можна знайти ім‘я учасника, його відповіді, правильні відповіді та результати тесту по кожному з минулих тестів учасників. Результати відразу ж можна завантажити в форматі CSV або XLS. Також для того щоб знайти результати конкретного тесту, необхідно вибрати період або день коли проводився тест.

Істрорія онлайн тестування та опитування

Якщо у вас виникли питання щодо проведення онлайн-тестування та опитування, зв‘яжіться з нашою службою підтримки або перегляньте наші відеоуроки в довідковій про роботу з сервісом.

Вибір програми для створення тестів онлайн

Але як визначитися з програмою для створення тестів? Вибір платформи для створення онлайн-тестів є подібним до вибору програми для вебінарів.

  • Поцікавтеся, які програми є на ринку. Вам ні до чого одразу детально вивчати всі функції, які пропонує кожна з програм, достатньо лише проглянути список запропонованих інструментів. Зверніть увагу на список мов, які підтримує сервіс.
  • Тепер, коли ви знаєте, які опції можуть бути доступні у програмах для тестів, складіть список найбільш важливих для вас.
  • Порівняйте різні програми. Оцінюйте їх лише за тими параметрами, які мають для вас значення і будуть вирішальними під час вибору сервісу.
  • Ознайомтесь з відгуками.
  • Протестуйте кілька варіантів. Більшість програм пропонують безплатний тест-драйв. Використайте цю можливість і переконайтеся, чи буде вам зручно створювати, а учням проходити тести. З цією метою добре було б влаштувати невеличку перевірку програми серед своїх учнів, щоб дізнатися їхню думку. Важливо, щоб такий тест мав передусім символічний характер і не міг вплинути на оцінку за курс.

Вас може зацікавити стаття: Як малювати на екрані поверх інших вікон. Корисні програми для тих, хто проводить вебінари, презентації та навчання онлайн

Звісно, було б просто чудово, якби ваш сервіс вебінарів або програма для e-learning’у підтримували онлайн-тестування та опитування. Робота над таким курсом вимагає менше зусиль, усі тести і результати зберігаються в одному місці. Але кожен курс є особливим, і програму для онлайн-тестування потрібно вибирати з огляду на специфіку власне вашого навчального курсу.

Стаття на тему: Як малювати на екрані на вебінарі?

Для пробного проведення вебінару, рекомендуємо зареєструвати пробний акаунт на нашому сайті MyOwnConference.

Як створити онлайн-тест?

Щоб створити ваш тест, вам потрібно заздалегідь підготувати список питань. Далі обираєте сервіс, реєструєтесь там та розміщаєте ваш тест. Це ви можете зробити, наприклад на MyOwnConference, Google Forms або Kahoot!

Що потрібно для створення тесту?

Для початку потрібно придумати тестові питання та відповіді до них. Потім обрати сервіс для розміщення свого тесту та розмістити його. До речі наш сервіс пропонує створення тесту прямо на вашому вебінарі.

Як запобігти списуванню?

Наразі багато сервісів створюють свої системи захисту від списування, такі як: заборона копіювання тексту з сторінки, заборона робити скриншот екрану або ліміт часу на надання відповідей на запитання.

Недоліки онлайн тестування

Основним недоліком проведення тестів онлайн є те, що результати оцінювання можуть бути гіршими, ніж результати тесту на папері, а також учні можуть списувати, що може погано сказатися на вашому опитуванні.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!