Правила етикету відеоконференції

Правила етикету відеоконференції

Вебінари стали дієвим інструмент у сферах бізнесу, навчання та відпочинку. Це важливо в тих випадках, коли люди працюють, розвиваються та спілкуються далеко один від одного. Такий формат зустрічей став особливо актуальним через пандемію коронавірусу.

Але як не потрапити в халепу під час онлайн-заходу? Потрібно знати правила етикету відеоконференції. Тут усе просто: більшість із цих рекомендацій зрозумілі на інтуїтивному рівні. Їх дотримання допоможе вам одержати максимальну користь від вебінару.

Підготовка до онлайн-заходу

Незабаром розпочнеться вебінар. Розслабтеся, підготуйте склянку води, зробіть легку розминку шиї та кистей.

Правила етикету відеоконференції включають хорошу швидкість інтернету з вашого боку. І, хоч як це не банально, відсутність технічних несправностей вашого технічного оснащення. Впевнені, що у вас все готове? Перед початком будь-якого онлайн-заходу рекомендуємо:

  • перевірити своє обладнання (камеру, мікрофон тощо);
  • налаштувати інтернет-з’єднання;
  • протестувати майданчик, на якому пройде вебінар, наприклад, на MyOwnConference панель управління онлайн-заходом зручна та інтуїтивно зрозуміла;
  • одягтися так, щоб не відволікати учасників зовнішнім виглядом;
  • використовувати функцію вимкнення звуку під час виступу спікерів та інших учасників зустрічі;
  • підібрати нейтральний задній фон.

Чого краще не робити на вебінарах

  • займатися гігієнічними та косметичними процедурами;
  • перебивати спікера (всі питання краще писати в чат або озвучити їх на завершальному етапі зустрічі);
  • постійно відволікатися на сторонні об’єкти (мобільний телефон, телевізор, набридливий кіт);
  • сперечатися, кричати, поводитися непристойно.

Можна довго перераховувати дурні та незграбні моменти, які доводилося бачити під час проведення відеоконференцій, але пам’ятайте, щоб не потрапити в такі ситуації, варто керуватися здоровим глуздом і не забувати про загальноприйняті правила хорошого тону.

Докладніше про правила етикету відеоконференцій

Швидке інтернет-з’єднання

Хороша швидкість інтернету є одним із найважливіших нюансів, на які потрібно звернути увагу під час онлайн-заходу. Інакше інші учасники вебінару погано бачитимуть і чутимуть вас (навіть попри ваше круте обладнання). Також ви не зможете завантажити та показати свою презентацію чи інший аудіовізуальний контент. Враження від заходу зіпсується. Але як цього уникнути?

Один зі способів — з’єднання комп’ютера та модему за допомогою кабелю. Так ви забезпечите себе стабільнішим інтернетом. Схожу маніпуляцію вдасться провести й з мобільним телефоном.

Як уникнути технічних труднощів?

Переконайтеся, що якість звуку та відео належного рівня. По-перше, подумайте про покупку гарнітури. Це забезпечить вас якісним звуком. Ви отримаєте більше яскравих вражень від вебінару. Якщо, звісно, ​​в інших учасників онлайн-заходу будуть гарні мікрофони.

У будь-якому разі динаміки в ноутбуках, стаціонарних комп’ютерах та телефонах часто залишають бажати кращого. До того ж можуть призвести до появи відлуння. По-друге, використовуйте сторонній мікрофон. Найчастіше він буде якіснішим за аналогічні пристрої, вбудовані в гаджети.

По-третє, подбайте про чітку картинку. Для цього підійде зовнішня вебкамера.

До речі, все додаткове обладнання має бути придбане лише у спеціалізованих магазинах. Радимо не купувати б/в техніку. Обов’язково тестуйте обладнання перед відеоконференцією. Також радимо прочитати детальніший гайд, присвячений підготовці до онлайн-заходу.

Звук та картинку перевіряйте за годину до події. У такому разі ви зможете виправити можливі неполадки або викликати фахівця, якщо ваших зусиль виявиться недостатньо. У правила етикету відеоконференції входять якісні картинка та звук. Ви ж не хочете, щоб інші учасники вебінару продовжували чекати на вас через проблеми з вашою апаратурою? Також добре мати доступ до резервного обладнання, якщо воно знадобиться.

Елементи керування відеоконференцією

Незалежно від того, проводите ви вебінар самостійно або берете участь як гість, вам необхідно розуміти елементи управління та функції сервісу, що використовується.

👉 Рекомендуємо вам: Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference. Цей сервіс надає багато інструментів для проведення онлайн-заходу та участі в ньому.

Зовнішній вигляд та задній фон

Зовнішній вигляд та задній фон

До правил етикету відеоконференції входить підбір відповідного одягу. Зовнішній вигляд важливий як під час вебінару, так і під час особистої зустрічі. Навіть якщо ви розмовляєте з кимось віддалено, необхідно виглядати професійно.

Слід надавати перевагу акуратному діловому одягу. Не одягайте візерунчасті кофтинки зі стразами, довге волосся краще заплітати.

Не вибирайте для відеоконференції обстановку, що відволікає. Варто обрати кімнату, де вас не турбуватимуть ані колеги, ані родичі, ані домашні тварини.

Зверніть увагу на освітлення довкола вас. Вас має бути добре видно. Фон можна розмити та затемнити.

Інші правила етикету відеоконференції

  1. Під час діалогу намагайтеся дивитися в камеру, а не на сторонні об’єкти. В інших учасників онлайн-заходу може скластися враження, що вам байдужа розмова, якщо ваш погляд буде сконцентрований на інших речах;
  2. Не запізнюйтеся на вебінар. Хоч конференція проходить в онлайн-режимі, вона все ще залишається важливою для її учасників. Ви намагаєтеся приходити вчасно на очне навчання? Тут такий самий принцип. Ставтеся серйозно до відвідування онлайн-заходів;
  3. Якщо ви запрошений спікер, а прийти вчасно не виходить, обов’язково сповістіть модератора зустрічі. Якщо ви самі є організатором і спізнюєтеся на власний захід, що ж, навіть не знаємо, що порадити. Така поведінка може серйозно зашкодити вашій репутації. Але хоча б постарайтеся під’єднатися до вебінару з мобільного та попередити учасників про зміни у розкладі. Поважайте учасників вебінару та їх витрачений час;
  4. Залишайтеся тактовними, чемно реагуйте на висловлювання інших людей. Не використовуйте мову ворожнечі та нецензурну лексику. Формат вебінару часто дотримується офіційно-ділового стилю, навіть якщо ви прийшли на онлайн-захід у домашніх капцях.

Декілька слів наостанок

Знання правил етикету відеоконференції допоможе справити гарне враження на аудиторію, потенційного роботодавця чи бізнес-партнера. У цих рекомендаціях немає нічого складного, чи не так? Однак їхнє дотримання може дати хороший результат.

Особливо зараз, коли через світову епідеміологічну ситуацію, пов’язану з COVID-19, багато питань вирішуються в режимі онлайн. А багато компаній та освітніх закладів перейшли на віддалену роботу, навчання.

Сподіваємося, що після прочитаного ви будете уважнішими до своїх онлайн-заходів.

До речі, у нас можна знайти й інші корисні публікації на тему проведення успішного вебінару і проведення онлайн-заходів.

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!