Корисні програми для онлайн-уроків і помічники для вчителів

Програми для онлайн-уроків

Якщо ви викладаєте, проводите презентації або займаєтесь репетиторством, то напевно знаєте, що за допомогою програми для онлайн-уроків, вебінарів і онлайн-курсів можна провести будь-яку зустріч онлайн.

Кому потрібні e-learning програми?

У цій статті ми поговоримо про найкорисніші e-learning програми: платформи для створення курсів і проведення занять, програми для роботи з відео і презентаціями, застосунки для підтримки дисципліни та мотивації, інтерактивні дошки й про сховища файлів.

Програми для онлайн-уроків можуть використовувати як компанії, так і індивідуальні викладачі:

  • вчителі,
  • репетитори,
  • бізнес-тренери,
  • hr-відділи,
  • освітні та хобі-курси.

Дивіться більше про онлайн навчання.

Програми для створення онлайн-курсів і вебінарів

Отже, кому потрібні програми для онлайн-уроків? Інструменти для створення вебінарів і онлайн-курсів дозволяють вчителю перенести свої уроки в онлайн формат. Питання, тести, показ екрана, повноцінне спілкування зі студентами — це ті можливості майданчиків для вебінарів і онлайн-курсів, завдяки яким можна проводити традиційні зустрічі й семінари, не виходячи з дому.

Заняття онлайн можуть проходити або наживо, коли викладач виступає перед учнями в реальному часі, або як записані заздалегідь заняття. Другий варіант передбачає, що всі уроки та завдання підготовлені наперед, а учень приступає до них у зручний час.

SendPulse EDU

Sendpulse

Українська платформа, за допомогою якої можна проводити якісне онлайн-навчання. Створення авторських, навчальних програм, курсів та тренінгів. Онлайн-школам, експертам, центрам розвитку та для всіх, хто хоче навчати. З єдиної панелі SendPulse можна комплексно керувати своїм освітнім проєктом: створювати воронку, щоб залучати учасників на курс, створювати лендінги, реєструвати учасників за допомогою форми, продавати курс та керувати контактами в CRM. Еmail розсилки, SMS, повідомлення чат-бота в месенджерах та web push повідомлення. Також є можливість видачі сертифікатів.

SendPulse пропонує безплатний, пробний період. Доступні різні тарифи, від стандартного, в якому розширений набір інструментів для зростаючих компаній, до Enterprise — повний доступ до всіх можливостей, для великих компаній.

Articulate 360

Articulate 360

Articulate 360 ​​— це комплекс інструментів для створення онлайн-курсів. Програму можна віднести до топових конструкторів для створення електронних курсів. Інструменти для інтерактивних занять, величезна кількість шаблонів і малюнків, можливість адаптувати курс під мобільні пристрої та безкоштовний тестовий період в 60 днів — це деякі з головних переваг платформи.

Але коли справа доходить до оплати, впевненість в тому, що це «саме та» програма може зникнути. Майже $1300 в рік без можливості розбити суму на кілька платежів. І тут починаєш помічати, що у Storyline, наприклад, немає версії для MacOS, а шаблони й інтерфейс аж надто нагадують PowerPoint, лише перевантажено все. Та й підтримки російською немає, а розібратися самостійно може бути складно.

iSpring

iSpring

Ще один редактор для створення просунутого e-learning проєкту, який, на відміну від Articulate 360, має російськомовну версію. Інтерфейс досить зрозумілий для новачків, а інтеграція з PowerPoint робить знайомство з платформою більш зрозумілим для новачків.

iSpring автоматично адаптує зображення курсу на різних пристроях. Тому немає жодних проблем створити курс для мобільного.

Працює на Windows. Вартість для одного користувача стартує від $770 на рік. Функціональність безкоштовної версії достатньо обмежена.

Adapt Learning

Не всі конструктори для створення електронних курсів коштують дорого. Є і зовсім безкоштовні. Наприклад, програма Adapt Learning розроблена для створення курсів у форматі HTML і HTML5, де зображення також адаптоване під мобільні пристрої.

Щоправда, в Adapt Learning немає такої кількості просунутих функцій і це не хмарна програма. Однак завдяки зрозумілому інтерфейсу можна досить просто створювати власні шаблони для курсів.

Moodle

Moodle

Moodle — це відкрите програмне забезпечення, для створення контенту та проводення онлайн-уроків. Доступ до платформи Moodle безкоштовний, а його основне завдання — популяризація систем електронного навчання і допомога викладачам, репетиторам, освітнім курсам.

Будь-яка операційна система, яка підтримує PHP, дозволяє використовувати Moodle. Moodle працює на Mac OS X, Windows, Linux. Це один із найпопулярніших інструментів для дистанційного навчання — його використовують школи, компанії та університети.

Однак, і тут не все так просто. Недоліком Moodle є те, що платформа не гарантує безпеку даних. За безпеку сервера треба платити окремо. Крім того, базова версія пропонує обмежену кількість функцій. Для розширення можливостей, треба шукати та встановлювати додаткові плагіни, часто платні. Ну і щоб все продумати і налаштувати, треба гарненько попітніти.

MyOwnConference — платформа для онлайн-уроків та вебінарів

MyOwnConference

Програма для онлайн-навчання і вебінарів. Її можна використовувати для проведення занять у великих класах і маленьких групах. Відмінно підійде для заміни звичайних уроків на час від’їзду, карантину або з іншого приводу, коли немає можливості зустрітися з учнями чи студентами в класі.

Крім того, на платформі можна повноцінно проводити онлайн-курси на постійній основі. Є можливість організувати кілька уроків одночасно.

Запланувати заняття і завантажити матеріали можна за кілька хвилин. Учням не треба нічого встановлювати — щоб увійти в онлайн-клас, досить натиснути на посилання на комп‘ютері або будь-якому мобільному пристрої.

В онлайн-класі є всі інструменти для роботи з групою: включення з камерою, показ екрана, різні види обміну повідомленнями, демонстрація документів і відео, тести та інструменти для малювання. Викладач може запросити будь-якого учня виступити на занятті. Після уроку можна перевірити статистику й активність учасників. Ціни — від 25 євро в місяць для занять з 60 учасниками одночасно. На безкоштовному плані можна проводити заняття в групах до 20 осіб.

Для тих, хто проводить вебінари вперше, інструкція для новачків.

Вигідна партнерська програма і чому слід обрати MeOwnConference

Ознайомитись з тарифними планами MyOwnConference

Програми для створення відео та презентацій

Edpuzzle

Edpuzzle

Корисний інструмент для роботи з відео і перевірки розуміння учнями інформації з відеоролика.

Можна користуватися бібліотекою сервісу і завантажувати відео, наприклад, з Youtube.

Вчитель створює віртуальні класи в Edpuzzle, готує запитання для відео і нескладні завдання, спілкуючись зі студентами онлайн. З огляду на кількість відео на будь-яку тему на YouTube, знайти матеріал для уроку — не проблема.

Платні плани — від 9,5 доларів на місяць, але є й безкоштовна версія, де можна працювати з 20 відеофайлами.

PowToon

Powtoon

PowToon — це програма для створення презентацій і міні уроків у формі анімації. З нею легко працювати і не треба володіти спеціальними знаннями, щоб підлаштувати під себе готові шаблони. Крім готових шаблонів, користувачі можуть завантажити власні фотографії, відео і музику. Індивідуальна передплата коштує від 4 до 10 доларів в місяць. Безкоштовна версія дуже обмежена.

Loom для створення відеоінструкцій

Loom

Зручний інструмент для запису екрану, до того ж безкоштовний для викладачів. Працює як розширення для Chrome. Після реєстрації починайте створювати відеоінструкції, де ваше обличчя буде займати зовсім небагато місця в невеликому колі в кутку екрану. Звичайно, є варіант записувати тільки відео або тільки екран. Loom переносить відео на власну платформу, де можна трохи його редагувати та поділитися посиланням зі студентами або завантажити відео на комп’ютер.

Схоже розширення — Screencastify.

Менеджмент класу

Щоб навчання проходило веселіше й ефективніше, також є програми-помічники. Особливо вони знадобляться для роботи з дітьми.

Class Dojo для молодших учнів

Class dojo

Це відмінний додаток для того, щоб управляти поведінкою в групі або класі.

Програма безкоштовна і відмінно підійде для учнів молодших класів і навіть садочків.

За «Хорошу поведінку», «Старанне навчання» і «Командну роботу» діти заробляють бали, які можна витратити на «покупку» привілеїв таких, як вибір місця в класі.

Серед можливостей: залучення батьків у життя класу, випадковий вибір учня для відповіді, вимірювач рівня шуму.

Classcraft

Classcraft

Classcraft — ще один інструмент для управління класом. Ця програма складніша, але теж заслуговує на увагу. Тут гейміфікація працює на повну. Учням пропонують самим обрати та розвивати свого персонажа, проходити квести й заробляти бали.

No Hands

Багатьом може стати у нагоді випадковий селектор учнів «No Hands». Це невелика, безкоштовна утиліта для Windows, яка випадковим чином вибирає ім’я учня зі списку. Основна ідея полягає в тому, що при випадковому виборі учня для відповіді на питання учні відчувають себе комфортніше. Розробники стверджують, що при роботі з такою програмою, учні будуть уважніше, а вчителя ніколи не звинуватять у наданні переваг «улюбленцям».

Інтерактивні дошки

Whiteboard.fi

Whiteboard.fi

Whiteboard — це інтерактивна дошка для спільної роботи. Безкоштовний допоміжний інструмент для роботи на онлайн-уроках. Дуже добре підходить як доповнення до вебінарів або інших онлайн-занять. Все дуже просто і без реєстрацій. Ви в пару кліків створюєте клас і просто ділитеся посиланням з учнями. Пишете завдання на дошці, а учні дають відповідь на своїх онлайн-дошках.

Інші дошки: Limnu, Conceptboard, Twiddla.

Зберігання файлів

Google Drive (Диск)

Найпростіший спосіб зберігати файли й ділитися ними з учнями. Крім того, що на Диск можна завантажити будь-які документи, відео- або аудіофайли, викладач може відкрити деякі з них для спільної роботи. Тому цей інструмент добре підходить для створення електронних зошитів.

Інші хмарні сховища: Dropbox і OneDrive.

Як обрати потрібний інструмент для онлайн-занять?

Зараз неважко знайти сотні інструментів для вирішення будь-якої проблеми, яка може виникнути у викладача. Але не варто поспішати й встановлювати всі програми для онлайн-уроків. Можливо, вам для роботи не вистачає лише інтерактивної дошки, щоб працювати з класом. Але, якщо ваша мета — повноцінні онлайн-заняття, намагайтеся зупинити свій вибір на платформі, яка відповідатиме максимуму ваших вимог. Більшість програм для створення e-learning курсів пропонують безкоштовний тестовий період. Обов‘язково скористайтеся цією опцією, щоб обрати такий майданчик, який найкраще підійде для ваших цілей.

Реєструйтеся на платформі MyOwnConference для проведення вебінарів, та безплатно проведіть свій перший вебінар, до якого може долучитися 20 учасників включно з ведучими.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!