Як уникнути типових помилок у розсилці?

Помилки

Розсилка — це чудовий спосіб підтримувати контакт зі своїми клієнтами та реально збільшити продажі. Нові інструменти email-маркетингу, визначення цілей та крапля креативності — і розсилка допоможе достукатися до клієнта. Що треба знати для створення ефективної розсилки? Помилки у розсилці, які ведуть до загибелі клієнтської бази — розповідаємо.

Помилки — ви не знаєте, навіщо робите розсилку

Якщо не знаєте, навіщо ви це робите — це ваша перша помилка в розсилці. Починаючи планувати розсилку, дайте відповідь на кілька питань.

  • Для чого вам цей інструмент?
  • Чого ви досягнете за допомогою надсилання листів? Яку кількість передплатників ви хочете отримати у перший місяць, рік тощо.
  • Визначте, навіщо вам потрібні ці передплатники. Якою є мета вашої email-стратегії? Для вас це можливість познайомитися з клієнтом, збільшити продажі? А може, хочете нагадати про себе старим замовникам?
  • Ще одне важливе питання: яку користь принесе розсилка вашим передплатникам?

Визначення мети розсилки дозволяє уникнути хаосу як під час планування розсилки, так і у процесі реалізації email-кампанії.

Стаття на тему: Як уникнути типових помилок у розсилці

Розсилка email-кампанії без згоди одержувача

Ви дуже ризикуєте, якщо не маєте згоди на отримання розсилки. І справа навіть не в тому, що ви можете потрапити до спаму та чорного списку сервісів розсилки. Постраждає також репутація, адже ви не лише забираєте час потенційного клієнта, а й порушуєте закон.

Зосередьтеся на тому, щоб побудувати базу природним шляхом. Та і який сенс купувати базу адрес, якщо клієнтами стануть лише ті, хто цікавиться вашими послугами.

Є стільки способів отримати саме ваших підписників:

  • форма на сайті,
  • закладка у профілі соцмереж,
  • проведення вебінарів,
  • паперові анкети (для магазинів та івентів).

Як зібрати базу адрес за допомогою вебінарів?

Проведення вебінару дозволяє зібрати безліч правильних email-адрес. Попри те, що на захід приходить близько половини всіх користувачів, що записалися, у вашу базу потраплять усі, хто тільки зацікавився вебінаром.

Щоб заманити підписників, пропонуйте корисний контент за їх email. Підійдуть невеликі книги (white paper), інфографіка, дослідження, чек-листи та навіть розгорнуті статті, доступні лише підписникам.

Важливий момент. Не використовуйте модель single opt-in або записи в один етап. Дайте користувачам можливість підтвердити свою згоду на передплату. Завдяки цьому до бази адрес не потраплять боти або адреси, написані з помилкою. Виберіть модель запису double opt-in.

Також ви можете використовувати лендінг сторінки для збору необхідної вам інформації. Для цього вам необхідно активувати цей режим у панелі керування вашими вебінарами та відеоконфернціями MyOwnConference.com.

Для чого режим лендінгу з інформацією про вебінар

Слабкий зміст розсилки

Інформація, яку ви поширюєте, має бути цікавою для ваших підписників. Пам’ятайте, що одержувача швидше за все не цікавить, як у вас справи. Краще запропонуйте щось цікаве та корисне саме вашій цільовій аудиторії. Якщо у вас це вийде, будьте певні, що вони відкриють не одне повідомлення від вас.

Розсилка не адаптована під мобільні пристрої

mobile open rate

Статистика підтверджує, що понад 50% користувачів перевіряють пошту зі смартфона. І ця цифра продовжує зростати.

Якщо не підганяти листи під мобільні пристрої, одержувач не прочитає ваше повідомлення, не побачить або не потрапить по кнопці заклику до дії.

Завжди перевіряйте, як виглядає ваш лист на смартфоні.

Нудна тема листа у розсилці

Ваші передплатники швидше за все щодня ігнорують десятки листів розсилок. Поки не заслужите довіру підписників, ваше повідомлення може губитися в поштовій скриньці. Креативно підходьте не лише до змісту, а й до заголовка листа. Цікавий лист із нудною темою навряд чи оцінить багато підписників.

Важливий момент — жодного клікбейту. З одного боку, тема має зачепити й мотивувати одержувача відкрити лист. З іншого боку, якщо переборщити, легко можна потрапити під спам-фільтри поштових систем.

Нудна тема у розсилці

Немає обов’язкових елементів листа

Перевірте листи на обов’язкові елементи. Внизу має бути підпис з інформацією про вас або вашу фірму і посилання для відписки має бути обов’язковим. Якщо одержувач більше не хоче читати ваші листи, не ускладнюйте йому життя. Нехай краще він сам відпишеться, ніж повідомить про спам.

Граматичні та технічні помилки

Помилки у листах розсилки неприпустимі. У кращому випадку це матиме смішний вигляд. Але найімовірніше, користувач засумнівається у вашому професіоналізмі та надійності.

На щастя, багато хто вже навчився користуватися сайтами для перевірки орфографії. Але ось із зображеннями, як і раніше, біда. Чи то вони не відображаються, чи то в текстах банерів помилки. Що ще неприємно, натискаючи на них передплатник потрапляє не на ту сторінку.

З досвіду можна сказати, що перевіряти листи має хтось інший. Попросіть допомоги. Нехай коректор чи приятель, мама чи сусід прочитають складений лист. У ньому треба все проклікати і причепитися до кожного слова. Перевіряйте разом, чи туди ведуть посилання, і чи працюють усі кнопки.

Відсутність стратегії та розкладу

Помиляються і ті, хто надсилає листи надто часто, і ті, хто робить це надто рідко. У першому випадку легко нарватися на відписку і зрослий abuse reports, у другому — про вас просто забудуть.

Складіть розклад, теми та плани листів, готуйте графіку заздалегідь. Слідкуйте за тим, щоб дотримуватися одного стилю та кольорів.

Іноді краще доручити складання email-стратегії фахівцям.

Нехай листи приходять регулярно, але краще не надсилати нічого, ніж надіслати не продуману безглузду розсилку. Ваші листи будуть читати тільки якщо будуть впевнені, що ви пишете щось варте уваги.

Лист розсилки просто має поганий вигляд

Відсутність продуманого шаблону, надсилання лише зображення без тексту, кольору, що ріже око, або не читабельний шрифт — ці фактори збільшують шанси на те, що ви потрапите до спаму.

Будьте короткими. Ми рідко витрачаємо на прочитання листа понад 30-50 секунд. Використовуйте короткі абзаци, додаючи фотографії або зображення.

Навіть якщо у вас є картинка і текст, слідкуйте, щоб їхні пропорції були рівними. Це допоможе не потрапити під антиспамовий фільтр.

Не знаєте як оформити шаблон — візьміть за основу колір та шрифт вашого сайту.

Впарювання продуктів

Хоча кінцева мета — це завжди збільшення продажів, намагайтеся все ж утриматися від реклами своїх послуг і продуктів.

Усі вже перевантажені впарюванням товарів з усіх боків. Зрозуміло, що в рекламі свого продукту немає нічого поганого. Однак варто робити це вміло та ненав’язливо. Отже, якщо у вас з’явилася думка спробувати продавати через розсилку, краще відкиньте цю ідею. Хіба що ваші підписники із самого початку погодилися отримувати листи з суто рекламним змістом.

Інакше безпечнішим варіантом буде ділитися важливою інформацією, щоб стати добрим приятелем читачеві.

Існує багато можливостей, щоб за допомогою розсилки представити свою компанію чи бренд як професіонала у своїй сфері, якому можна довіряти.

Усього кілька прикладів:

  • найкращі статті в блозі,
  • поради та інструкції,
  • цікаві факти,
  • інформація про конкурси,
  • відео або інформація про вебінари.

Надсилати все та всім

Бажано сегментувати підписників, поділяти їх на різні групи.

Сегментація бази підписників — це один із найпотужніших способів змусити вашу розсилку працювати ефективно.

На підставі даних, які ви зібрали від одержувачів, поділіть передплатників на цільові групи. Наприклад, щодо товарів, якими вони цікавляться. Замість одного листа, який має зацікавити всіх і нікого одночасно, надсилайте кілька видів листів для різних груп.

Не аналізувати звіти щодо розсилки

Немає сенсу робити будь-які дії, якщо ви не будете їх оцінювати та порівнювати. Сервіси розсилок пропонують своїм клієнтам розгорнуті та прості звіти. Використовуйте їх. Ґрунтуючись на конкретних результатах, виправляйте помилки в email-кампаніях та покращуйте свої розсилки.

Наприклад Open rate (OR) чи показник відкриттів підкаже, наскільки вдало ви підібрали тему листа. Якщо ви будете раз на тиждень надсилати листи різного змісту або надсилати один і той же лист, але з різними заголовками. То порівнявши показник OR, ви визначите, які види заголовків частіше відкривають підписники.

головна помилка в розсилках

Насамкінець головна помилка в розсилках

Отож, які головні помилки розсилок за підсумками голосування у нашій редакції. Пам’ятаєте, ми казали, що треба дати людині можливість відписатись? Так ось, ця кнопка потрібна не тільки для галочки. Якщо людина відписалася, то вона відписалася! І більше не хоче отримувати ваші листи. Так, і ось навіть цю мега гарячу пропозицію. Сумно, але всі через це проходять. Не треба, ніби нічого не сталося, додавати його адресу знову в розсилку та надсилати листи. Прощатися теж треба вміти. І поважати рішення інших.

Отже, основні помилки email-розсилки

Сьогодні за допомогою ефективних інструментів, таких як персоналізовані повідомлення та автоматизація маркетингу, розсилка дає чудову можливість встановити контакт із клієнтом та заслужити його довіру.

Якщо ви хочете, щоб ваша розсилка працювала та вела до вас клієнтів, перевірте, чи не припускаєтеся ви наступних помилок у розсилках.

  1. Ви не знаєте, навіщо ви це робите;
  2. Надсилаєте листи зі слабким змістом;
  3. У вас немає згоди на отримання розсилки;
  4. Розсилка не mobile-friendly;
  5. Нудна тема та заголовок розсилки;
  6. Немає обов’язкових елементів розсилки;
  7. Граматичні та технічні помилки;
  8. Немає email-стратегії та регулярності;
  9. Уся розсилка — суцільна реклама;
  10. Непривабливий вигляд листа;
  11. Немає сегментації у розсилці;
  12. Не вимірюєте та не аналізуєте результати;
  13. Надсилаєте листи тим, хто відписався.

Ознайомтеся з можливостями платформи MyOwnConference для онлайн-навчання і створіть безплатний акаунт.

Вдалих вам вебінарів!

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!