Як провести комерційний вебінар, актуальний гайд

Комерційний вебінар

У мережі купа історій про успішний успіх, результативний результат про комерційний вебінар та презентацій онлайн. Справді, вебінари — ефективний спосіб заявити про себе та свою компанію, знайти нових клієнтів, підвищити свою експертність та статус.

Проводьте безкоштовні онлайн-заходи з MyOwnConference

Сам факт проведення вебінарів не гарантує успіху. За кадром залишаються історії провалу, коли на вебінар прийшли 5 людей, коли ведучий не підготувався, коли слухачі пропустили половину вебінару через поганий інтернет і таке інше. Сьогодні ми поговоримо про те, як провести комерційний вебінар та не облажатися.

Також цей спосіб допоможе зібрати довкола себе аудиторію зацікавлених людей. Практика показує, що на безкоштовні івенти люди йдуть охоче. Якщо зможете зацікавити своїх глядачів, вони будуть готові платити за комерційні заходи надалі.

Крім залучення нової аудиторії, ви отримуєте й цінний досвід. Зверніть увагу, що якщо інтернет-користувач заплатить за ваш вебінар, у вас не буде права на помилку. Через всілякі помилки аудиторія навряд чи прийде до вас знову.

Тим більше якщо ви запланували цикл платних онлайн-заходів. Про те, на що слід звертати увагу під час підготовки до таких заходів, читайте у нашому блозі.

Зрозуміло, що і під час безкоштовних вебінарів не слід припускатися помилок. Але принаймні є ймовірність, що в такому разі на них дивитимуться більш поблажливо.

І якщо ви не медійна особистість із сотнями тисяч підписників у соціальних мережах, то заробіток прийде через якийсь час. Доведеться почекати, отримати деякі навички. Але це набагато краще, ніж створювати копійчані вебінари-одноденки.

Стаття на тему: Як підготуватись до вебінару?

Готуємося до проведення комерційного вебінару

Впевнені, що впораєтеся? Чудово! У такому разі ґрунтовно підготуйтеся самі та роздайте цільову вказівку спікерам, помічникам (якщо, звичайно, вони у вас будуть).

Перша та найважливіша частина підготовки — це контент

Продумайте, а краще пропишіть сценарій ефіру. Підготуйте всі необхідні матеріали — зробіть презентацію, відберіть відео, графіки, інфографіки та інші файли, які допоможуть краще висвітлити матеріал.

Розповідайте лише про те, що може принести практичну користь вашій аудиторії. Жодної води й пустослів‘я. Зазвичай люди приходять на платні вебінари, щоб отримати будь-яку навичку або поліпшити власні. А «водянистий» спіч можна послухати, увімкнувши відео на YouTube.

Про те, як написати ідеальний сценарій вебінару

Наступний важливий момент — вебінарна кімната

Приділіть 20-30 хвилин вивченню програми для вебінарів.

Перед використанням рекомендуємо переглянути майданчик для проведення онлайн-заходів та відгуки про нього. Також підійдуть відеоуроки та інструкції від користувачів та модераторів. Розберіться у базових функціях: як вийти в ефір, завантажити презентацію, запросити учасників тощо.

Обов‘язково прочитайте актуальний огляд сервісів, де можна провести комерційний вебінар.

І не варто забувати про просування вебінару. Задіяти якомога більше способів залучення учасників. Використовуйте розсилки, соцмережі, рекламу, сайт — будь-які доступні вам способи. Важливий момент, про який завжди варто пам‘ятати — на комерційний вебінар приходить менше людей, ніж зареєструвалося спочатку. Тому треба завжди намагатися залучати якомога більше людей.

Вебінари у 2022 році — огляд популярних майданчиків

Рекомендуємо спробувати наш сервіс вебінарів MyOwnConference.

Проведіть тестовий вебінар

Проводити перший у житті вебінар і брати за нього гроші — погана ідея. Дуже погана. Навіть якщо до цього ви неодноразово вели прямі ефіри в Інстаграм або YouTube. Так, на вебінарі ви спілкуєтеся з аудиторією, як і під час прямого ефіру. Але на вебінарі ще потрібно показувати презентацію, матеріали, екран, малювати.

До того ж якщо прямий ефір в Інстаграм передбачає розважальне спілкування, то на вебінар люди приходять за корисною та практичною інформацією.

Тому проведіть один-два безкоштовні тестові вебінари. Подивіться, як реагують глядачі, який вміст заходить, а який ні. Дізнайтеся, які інструменти вебінарної кімнати потрібно використовувати, а з якими не варто розбиратися. Зрештою, переконайтеся, чи вистачає вам інтернету чи може настав час змінити провайдера.

Приділіть час технічній стороні

За кілька годин до вебінару перевірте камеру та мікрофон, завантажте презентацію до вебінарної кімнати, під’єднайтеся до хорошого інтернету. Закрийте у браузері всі непотрібні та неважливі вкладки. Важливо це робити заздалегідь, а не за 5 хвилин до ефіру. Тоді у вас буде час все виправити та покращити.

Зайдіть у вебінарну кімнату та почніть тестовий ефір. Приєднайте усіх спікерів, які виступатимуть на вебінарі. Домовтеся з ними, який браузер використовуватимете під час вебінару. Якщо ведучі використовуватимуть різні браузери, то під час трансляції можуть виникнути сторонні шуми та луна. Це відбувається тому, що два різні браузери можуть використовувати два різні принципи шумоподавлення. Тому намагайтеся використати однаковий браузер. Такий спосіб допоможе уникнути частини технічних проблем і зробить ефір кращим.

Завантажте на вебінар презентацію та всі потрібні файли. Якщо вам не вдається з чимось розібратися самостійно — зв‘яжіться з техпідтримкою, яку ми надаємо.

Подбайте про красиву картинку

використовуйте маркетингові інструменти

У вік Інстаграму люди звикли дивитися на гарну картинку. Більше ніяких килимів на фоні. Краще, щоб фон був нейтральним:

  • однотонна стіна,
  • полиці з книгами,
  • квіти.

Не варто сідати навпроти вікна — тоді зображення буде сильно засвічене.

Сорочки в клітинку та смужку, сукні у горошок варто залишити для іншого випадку. Краще, щоб одяг був однотонним. Дрібні принти дають неприємний ефект у кадрі, вам це точно не потрібно.

Використовуйте маркетингові інструменти

З одного боку, багато блогерів нагадують своїй аудиторії про необхідність ставити лайк під їхнім контентом. З іншого, така нав‘язливість може дратувати глядача. Звісно ви можете просити аудиторію проявляти активність. Але робіть це максимально тактовно.

До та після вебінару просіть людей додаватись до вас у друзі, підписуватись на ваші сторінки у соцмережах, переходити за посиланнями, залишати заявки на підписку. Також вам у допомогу — спеціальні маркетингові інструменти. Але, знову-таки, все має бути в розумних межах.

Наприклад, у MyOwnConference можна використовувати кнопки продажу. Це банер або текстове оголошення, яке з‘являтиметься на екрані у глядача для того, щоб він виконав цільову дію (перейшов на сайт, підписався, заповнив заявку). Такий інструмент допоможе зробити ваші комерційні вебінари успішнішими.

Проводьте безкоштовні онлайн-заходи з MyOwnConference або виберіть ідеальний план для вашого бізнесу.

Аналізуйте та не зупиняйтесь

Після кожного вебінару принаймні пів години приділяйте тому, щоб проаналізувати ефір. Важливо провести аналітичну роботу: що було добре, а що варто покращити. Чи досиділи слухачі до кінця, чи на якомусь моменті почали залишати ефір. Чи були технічні проблеми та як їх можна уникнути наступного разу.

Пам‘ятайте, проводити хороші комерційні вебінари може вийти не з другого, п‘ятого або десятого разу. Більше практикуйтеся, ретельніше готуйтеся, адже чарівної пігулки в цій справі, як і в будь-якій іншій, немає.

Щоб провести свій комерційний вебінар, вам потрібно зареєструвати пробний акаунт на нашій платформі для проведення вебінарів MyOwnConference.

Вдалих онлайн-заходів!

Платформа для проведення вебінарів MyOwnConference
MyOwnConference

Блог сервісу вебінарів MyOwnConference.com. Пишемо про проведення вебінарів, дистанційну освіту, онлайн-конференції. Допомагаємо на всіх етапах проведення вебінарів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!